Vrijwilliger Schoon Oost Gelre

Marijke Beerten

Ze verklaarden me voor gek!

Mens erger je niet, doe er wat aan!

“Momenteel zit ik al 11 weken thuis, ik heb mijn heup gebroken. Gelukkig gaat het
weer de goed kant op en kan ik weer kleine stukjes lopen. Het begint dan ook echt wel weer te kriebelen om op pad te gaan met de grijper en zak. Zeker nu ik her en der het zwerfafval weer zie liggen in het centrum.”

Marijke Beerten, sinds 1997 inwoner van Lichtenvoorde, begon 10 jaar terug met wandelen in de omgeving van Lichtenvoorde. Tegenwoordig loopt ze wekelijks een ronde door het centrum van Lichtenvoorde. Niet alleen om te wandelen. Ook ruimt ze alle zwerfafval op dat ze onderweg tegenkomt. “Toen ik me zo ergerde aan de rommel dacht ik bij mezelf ‘mens erger je niet, doe er wat aan!’ Dus ging ik vanaf toen de deur uit met een vuilniszak op zak.”

“Op De Markt kwam ik ooit in gesprek met ROVA, zij boden me aan het een ander toe te sturen om het opruimen makkelijker te maken. Ik ontving een hesje, een grijper, afvalzakken en een ring om de zakken in te hangen. Dat maakte het werk een stuk eenvoudiger. Veel mensen in mijn omgeving verklaarden me voor gek. Waarom zou je de rommel van een ander opruimen? Maar mij maakte het niet uit. Ik vind het heerlijk om te wandelen en op te ruimen, het geeft me voldoening. Niet alleen de omgeving, ook mijn hoofd is dan weer opgeruimd. Ik kan het iedereen aanraden.“

Video Marijke

Marijke liep altijd alleen rond maar is inmiddels aangesloten bij Schoon Oost Gelre, een groep vrijwilligers die zich inzetten voor een schonere omgeving. Veel van hen willen graag verandering teweeg brengen, het probleem oplossen of de omgeving bewust maken. Bij Marijke gaat het vooral om haar eigen plezier. Toch loopt ze nu ook regelmatig met de groep mee. “De saamhorigheid met de groep maakt het extra leuk. We komen de leukste dingen tegen onderweg. En ja, wat me goed bevalt steek ik in mijn eigen broekzak.”

Als groep zijn ze inmiddels goed herkenbaar in de blauwe jassen met gele hesjes. De jassen werden geleverd door Lurvink Textiel, die dit samen met enkele andere bedrijven* sponsorde. “Nu hebben we prachtige jassen en kan iedereen ons herkennen. Mooi dat ondernemers als Theo Lurvink, ons op die manier helpen. Is toch mooi dat we elkaar op die manier versterken.”

Wat ik een ander mee wil geven? Mens erger je niet. Doe er wat aan! Dat maakt je leven een stuk eenvoudiger en leuker.